Ja då har vi kommit in en bit på det nya året!
 
De flesta har förnyat medlemsskapet i ACCS för 2010 redan – tack för förtroendet! 2009 blev vårt bästa år hittills!
 
Har jobbat med nästa nummer av Americar över jul&nyår. Nr 4 brukar bli 52 sidor och det kräver ett antal timmar bakom datorn innan det hänger ihop! Har medvetet fördröjt inlämningen till tryck eftersom vi ska ha med en intervju med den som utformat tolkningen av den EU-regel som begränsar importen av äldre fordon enligt 9705: 12 % moms och ingen tull. Han heter Jan Hallberg och sitter på Tullen i Göteborg.
 
Det är väl ingen livsavgörande händelse för vår hobby men berör oss onekligen ändå. Från 27 december blev det 10 % tull och 25 % moms (fakturavärdet plus fraktkostnaden) på alla importfordon från ”tredje land”. Undantagen från detta är extremt svårtolkade och ingen vet egentligen hur man ska använda de nya bestämmelserna. Inte ens Tullen! Det har i alla fall varit en proteststorm och Jan Hallberg sitter mitt i smeten som mannen bakom regelskrivningen. Sören Fjellstedt kommer med en ”djuplodande intervju” i nästa nummer av klubbtidningen.
 
Artikeln om Kjell Bäckman i Americar nr 3 tog tydligen ”skruv”. Tidigare var det helt omöjligt att få rätsida på felskrivna amerikanska registreringsbevis. Nu har flera ärenden överklagats – och godkänts – av Vägverket. Det gäller att peka på missförhållanden – och det har ACCS verkligen gjort!
 
Sverige har troligen världens bästa regler för entusiastfordon. Något som vi uppnått genom en ständig kamp med olika myndigheter och politiker. Inför 2010 ser vi väl inga uppenbara hot i horisonten men vi är på vår vakt – hela tiden. Det kan ändra sig blixtsnabbt genom nya former av beskattning (typ Tyskland) eller brukandeförbehåll – för att nämna några tänkbara alternativ.
 

 I nuläget ser vi fram mot varmare tider! Intresset för USA-bilar är enormt och det är en hel livsstil från Kiruna i norr till Trelleborg i söder som verkligen berör 100.000-tals människor.

Kjelle Gustafson

Som vanligt är ACCS:s kansli öppet varje dag måndag-fredag mellan 9.00 och 18.00. Har du några frågor om vår verksamhet, tekniska frågor etc. så är det bara att ringa.
 
Kör försiktigt!
 
//Kjelle Gustafson