Ordföranden har ordet inför 2019

orforanden

 

2019 står för dörren och vi kan titta tillbaka på ett fantastiskt år för bilhobbyn. Sverige är ett land utan motsvarighet: hobbyn är större här än någon annan stans i världen (med tanke på hur många som bor i landet) och vi har även en återväxt bland yngre som är helt unik! Att en 16-åring drömmer om en 50-tals Cadillac eller en frän MoParbil är inte alls ovanligt. Sedan starten 1988 har ACCS jobbat stenhårt för att överbrygga generationsklyforna och det har säkert betytt en hel del. Att 3 generationer entusiaster åker tillsammans till en träff är inte ovanligt!

2019 blir ACCS 32:e verksamhetsår. En makalös resa där vi i åratal levde med rent hat från stat och myndigheter mot USA-bilar. Svindyra importavgifter följdes av 30-årsregeln, skattebefrielse och extremt låga försäkringspremier. En gammal USA-bil gick faktiskt inte att helförsäkra för 30 år sedan! Det var ett ständigt krig mot dumheter i 20 år men vi vek aldrig ner oss. Importstopp, tullkrångel, besiktningsproblem etc etc. bekämpades.

Nytt inför 2019 är faran av miljözoner, trafikförbud kvällstid i innerstäder. Krav på polistillstånd för all form av cruising och tipsrundor är illavarslande. Vi får aldrig slappna av och tro att ”allt löser sig själv”!

// Kjelle Gustafson