CRUISING 2021??

1 oktober 2018, Kommentarer: Kommentarer inaktiverade för CRUISING 2021??

2020 har varit ett förlorat år för cruisingar och träffar. Covid-19 verkar heller inte släppa greppet! OTROLIGT TRÅKIGT!

Det såg hotande ut inför 2019 men lugnade ner sig. Så här skrev vi då…

Det galna Sverige! Från 1 oktober 2019 finns det krav på tillstånd för ”UPPVISNING PÅ VÄG”. Ansökan ska skickas in till länstyrelsen i något av Sveriges 21 län 4 MÅNADER I FÖRVÄG! Dessutom fordras tillstånd från berörda fastighetsägare längs ”uppvisningssträckan”. Räknas 100 USA-bilar som kör en tipsrunda i naturen en lördag? Eller 15 mopeder ute på en mopperunda. Eller en lokal cruising på hemorten? Är detta ”MANIFESTATIONER” som kräver tillstånd? Det finns inget bra svar i dagsläget!

Enda trösten 2020 har varit många mindre spontanträffar runt om i landet. Dessutom är det farligt att skriva på facebook pga av att poliser KAN HA koll på läget. Istället har kryptiska meddelanden den typ ”Vi köper glass vid kiosken XX klockan 10 på lördag!”. Eller telefonkedjor mellan kompisar inom bilhobbyn. Rätt eller fel? Sprita händerna noga och ofta och håll avstånd. Risken för smitta ska inte ignoreras!

– Dom teoretiska kraven går inte ihop med verkligheten, säger Jan Tägt på MHRF . Motorhistoriska RiksFörbundet. – Skulle alla föreningar som har den här typen av aktiviteter med bilar, lastbilar, mopeder, mororcyklar och ibland även traktorer – det handlar om tusentals ”manifestationer på allmän väg” varje år – ansöka om tillstånd skulle polisen/ Länstyrel- sens verksamhet falla ihop. Det skulle inte fungera: tidigare har det handlat om 5-15 ärenden per Länstyrelse varje år av den här typen. Inklusive större tävlingar/motionslopp med trampcyklar. – Det är obegripligt hur Transportstyrelsen tänkt! Flera Länstyrelser har själva ställt frågan om hur det är tänkt till Transportstyrelsen – hur ska detta tolkas? Och vad är skillnaden mot en vanlig bilkö som varje morgon och kväll drabbar alla större städer i Sverige? För ett tag sedan arrangerades en träff för veteranfordon i centrala Göteborg. Ungefär 150 stycken. Här ansökte man om tillstånd att lämna området tillsammans men fick nej av polisen. Lite oklart om man hade tänkt sig att köra iväg ihop eller bara flyta in i den normala trafiken. Redan ifjol sa polisen i Västerås nej till en ansökan om en cruising i Fagersta. Det löste sig genom en ”spontancruising” utan ansvarig arrangör…. Uppenbarligen kan polisen stoppa och bötfälla ansvariga för denna typ av ”manifestationer”. Men att stoppa och bötfälla 150 bilförare vid en cruising i Tidaholm låter ogenomförbart? Och tänk på detaljen ”fastighetsägarnas tillstånd” om uppvisningen på väg handlar om en sträcka på 8 mil. Eller kilometer av gator i Härnösand? Det kan vara 100-tals berörda fastighetsägare! Det är totalt omöjligt! Och vad är skillnaden om en bilklubb är ute på en onsdagsrunda och vanlig biltrafik längs samma väg?? Mazdaklubben eller Mustangklubben? ACCS kallar det för byråkratiskt vansinne! Är detta på riktigt? Som sagt: ansökan ska göras 4 månader i förväg! VANSINNIGT!! Troligen kommer de flesta arrangörer att bokstavligen skita i att söka tillstånd. Undantaget är om man samlas på ett avspärrat torg i hemstaden och tänker köra iväg på gator som normalt är avstängda för fordonstrafik. Då är det nått helt annat. Men att en tipsrunda på landet skulle kräva tillstånd från Länstyrelsen låter inte riktigt klokt. I dagsläget måste man ha polistillstånd för en bilträff som arrangeras på stadsplanerat område. Så har det varit jättelänge. I tillståndet kan det finnas krav på trafikdirigering och om ett antal vakter på träffområdet. Oftast får arrangören inte tillståndet förr än ett par dagar innan träffen. Brukar väcka stor irritation! Men ”manifestation på allmän väg” är något helt annat. Vi återkommer givetvis! ACCS håller koll på falla rikstäckande frågor som berör vår hobby!!

Dröm om V8 muller och livets goda stunder!// Kjelle Gustafson/ordförande ACCS!

Comments are closed.